Viveca - hälta fram

Nu har det varit så extremt torrt och hårt i marken under hela sommaren, så flera veterinärer har berättat att det är xtra många hovledsinflammationer.
Något intressant som jag läst forskning om gällande ledförslitningar (artros eller pålagringar = kärt barn har många namn) för människor är att lätt träning är lika effektivt som inflammationshämmande medicin (typ Metacam, Butta för hästar).Det är inte farligt att motionera även om man har lite ont, men dagen efter ska smärtan  återgått till som den varit innan, Annars har man tränat för hårt.
Att motion fungerar beror på att näringstillförseln till ledbrosket ökar och musklerna stärks så att belastningen på leden minskar.
Detta tror jag absolut gäller för hästar också. Och jag som varit med ganska länge har ju även märkt att förr ordinerades alltid boxvila vid hälta, men nu är det mer och mer kontrollerad motion som gäller. Nocke tex ska abolut inte vila när han är halt, utan få lätt motion, tex gå på skrittband eller tömköras. Både Nocke och Ture som är lata och matglada då man inte rider dem, fungerar inte att leda för att bli bra. Då blir det ingen aktiv "lätt motion" utan helt meningslös och de blir snarare haltare.
Då hästar vilar eller bara är ute o promenerar tappar de alla övriga muskler, och även andra problem kan då komma fram.
 
Nocke som varit en elitponny under många år har behandlats flera gånger i lederna, men har alltid med aktiv vila blivit bra och kunnat tävla igen.
 
Åh, vad jag älskar denna ponny. Han gör verkligen allt för sin ryttare och är alltid superpositiv och glad. Finns inte många som han:)
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Varför kom han tillbaks? Skadad eller?

2013-08-29 @ 15:48:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0