Träning

Red första träningen med markarbeteshoppning med Tusse efter min skada några dagar sedan. Blev chockad över hur busig han var! Det var inte bara en gång han sköt upp i luften från 0 till 100 med all kraft han hade. Förvånande var att jag satt bättre i sadeln utan stigyglar än med som jag haft förut när han gjort dessa akrobatikkonster, tror jag sluter om hela benen på ett annant sätt så jag inte lyfte en centimeter när jag annars brukar lyfta en halvmeter ovanför sadeln haha. I övrigt var han lite på tårna och i början allmänt spänd. Varför jag blev så förvånad är för att det inte har med hinderna att göra då jag hoppade själv dagarna innan på en väldigt lugn häst, men det var för att det var två andra som skulle hoppa samtidigt som det blev lite överladdning. Ser inte fram emot första framhoppningen på tävling. I slutet kändes det i alla fall jättebra, när vi hade ridit igenom det och hoppat av oss lite.
Jag måste komma ihåg att alltid vara mer stadig med handen, kommer på mig själv med att sitta och lossa med handen för mycket istället för att vara helt stadig och få hästarna att acceptera det stödet som erbjuds.
 
Idag har jag fått ta av gipset efter 6 veckors fotfängelse! Så skönt att kunna ha normala byxor och duscha utan plastpåse och 1 meter tejp. Känns lite ostabilt i fotleden nu och har noll vadmuskel, men har massa rörlighetsövningar att träna med och ska börja gå hos sjukgymnast om ett par veckor. :)

Osteopat

För några dagar sedan var Joakim Mossenberg som är osteopat (både för människor och häst) för att kolla på Ture och Tusse! Intressant att titta på även när han behandlar andra hästar då man lär sig mycket när han förklarar och visar. Dock är det svårt med dessa termer på skellett- och muskeldelar, men man kanske snappar upp något varje gång. Ture var i alla fall lite stel i ryggen, både mitt under sadeln som har med tarmsystemet att göra samt längre bak vid bäckenet. Han har länge haft problem med ryggen pga en skada många år sedan då han har en rotation på bäckenet, något man försöker underhålla så att håller sig i okej skick. Jag vill helst att spänningar ska härleda från ridningen så man kan försöka åtgärda det på det sättet. Ture tycker jag går bra vid ridning nu och är avslappnad, dock är det ju liksidigheten som behöver förbättras. Mossenberg tyckte vi skulle fortsätta som vi gör men kanske kompettera med annat också. Vi kommer att backa honom för hand innan och efter varje ridpass för att aktivera ryggmuskulaturen, ställa honom i solariet ofta för att mjuka upp musklerna samt jobba honom en/två dagar i veckan från marken utan ryttare med longering eller tömkörning.
 
Tusse var något öm när han tryckte på ländryggen, men även när han kände längre fram var han lite spänd i början av halsen. Då började han med att behandla d.v.s. massera, stretcha och knäcka lite i halsen, när han var färdig där var spändheten i ländryggen borta. Det förklarade han med att det blir kedjereaktion när det är spänningar i musklerna kring ryggraden som går igenom hela hästen, då var ländryggen en sekundär spänning från halsen. Om det var någon stans Tusse skulle vara spänd så var det väl där, även om skillnaden är som natt och dag i ridningen och hans avslappning nu så kan han ibland bli lite kort i halsen och spänna sig. Viktigt att jag alltid får fram nosen på honom, speciellt när han har huvudet högre än vid den låga önskvärda formen. Ska göra några stretchövningar med honom, både från marken men också överböjning vid ridning i skritt för att få bort spänning. För övrigt tyckte Mossenberg att Tusse var en väldigt fin häst kroppsligt, propertionertlig och som man ser har goda fysiska förutsättningar för att vara en bra sporthäst.
De två favoriterna!
 

Framsteg

Mitt brutna ben blir bara bättre och bättre, jag har fortfarande gips men jag kan gå på det nästan som vanligt. Det är ju dock praktiska saker som fortfarande är jobbiga, att duscha, vara tvungen att ha byxor som är vida nog och synd att alltid bara kunna ha klumpskon på den foten. Samtidigt väldigt skönt att slippa kryckorna (för det mesta) och kunna köra automatbil!!
 
Nu rider jag som vanligt, hoppade även Tusse första gången några små språng idag. :) Fortfarande utan stigbyglar då det är svårt med vinkeln på benet i 90 grader. Det är en otrolig känsla han ger nu! Vi red några bomövningar med små hinder emellanåt, först var inte rytmen hundra utan han laddade lite innan och sprang iväg lite efteråt som ni kommer se på filmen. Ändå så går det så mycket snabbare att korrigera nu än förut, han vet egentligen vad som gäller så efter några halter eller halvhalter efteråt i lugn och ro så är han sedan med på noterna. När han visste vad som förväntades av honom väntade han sedan jättefint, både innan, under, samt efter bomövningarna och det är härligt att då kunna rida med väldigt lätt hand på en bärig och för det mesta rakriktad häst. Att kunna göra halt eller fatta galopp från en sekund till en annan med små hjälper är något vi jobbar på.
 

RSS 2.0