Viveca - Ballinaslo horsemarket

Har precis kommit hem från Europas största häst marknad= Wow. Alla hästar var där från små söta föl till stora shire hästar. Alla typer av häst ägare också, unga, gamla. ..


Så kul med ett land som har en så gammal o genuin häst tradition. Hästar överallt o inte så mycket regler o lite allmänt kaotiskt. Det gillar jag. Har inte äns lämnat Irland innan jag längtar tillbaka. Måste nog fixa en till terräng resa till mkt snart....

Viveca - härligt dopp

Red min favvis häst o kände mig trygg o glad över alla riktigt stora hinder. Så stannade vi i floden med alla jakt hundarna o jag filmade o släppte tyglarna. .. = ingen bra idé. plötsligt fick hästen panik o gjorde en capriole o jag flög av. Helt dyngsur men telefonen funkar, så slutet gott. ..

Rosanna- Insläpp

Idag hade jag vårat första insläpp här, det är på helgerna som man delar upp passen bland inackorderingarna, och vi har 2-3 pass i månaden. Det man gör är att man hämtar alla 20 hästar (har man tur står vissa redan inne), tar av täckena samt ger dem hösilage och kraftfoder. Det tog väldigt lång tid idag, nästan två timmar, men det var ju första gången och när jag och mamma hjälps åt kommer det gå mycket fortare. Nu har man i alla fall fått ett hum om var alla hästar står :D
 
Mina sötisarViveca - mer hoppning

Första ridpasset red jag Happy days och honom blev man riktigt happy av att rida:) hoppade vet inte hur många språng...Viveca - framme i Irland

Åh vad härligt att vara på Irland igen = hästarnas land o quattras förra hem. full fart till galway o sen direkt upp på hästryggen:) fick rida Newman en supertrygg hopp hästHoppade lite låga hinder för att mjuka upp oss, perfekt.
träffade ett gäng kor på vägen till puben.

Rosanna- Ridpass

Igår när jag gick in i ridhuset så stod det tre små studsserier uppställda, så himla perfekt att trimma runt på! På onsdagar brukar nämligen hon som hyr stallet ställa upp lite övningar i ridhuset för oss som är inackorderade, så himla bra då man själv ofta är lat och inte orkar bygga så mycket själv! Jag och Cillen red runt på övningarna och i början gick det inte alls speciellt bra, jag tyckte bara han sprang iväg och det blev inte alls balanserat. Red väldigt länge och jag blev så frustrerad för att jag inte hade någon koll på honom, men då släppte jag stigbyglarna och red utan. Jag har varit med om det förr att det blir så mycket lättare att hålla om och man bli mycket stadigare i sitsen, liksom denna gång. Nästan direkt efter lite halter så hade jag honom mellan hand och skänkel och han lugnade ner sig och var fokuserad. :)

Viveca - Irland yes

Håller på att packa då jag ska upp tidigt imorgon o åka till quattras förra hem:-) åh vad kul det ska bli, full fart o massor av hoppning:)


Viveca - rädda djuren

Det finns många hjälporganisationer för människor, men jag skulle vilja ge pengar till djur i nöd. Vet att Rosanna skänker pengar varje månad till WSPA, Worls Society for the Protection of Animals, Den verkar bra men man är ju alltid lite skeptisk då man inte vet hur mkt av pengarna som går till administartion och korruption.
Har du ngn erfarenhet eller kunskap om ngn bra djur rätts org.?
 
Mår ju rejält dåligt då man ser denna bild och vill verkligen hjälpa till.
 

Viveca - inspirerad av Paulo Roberto

Läste en intervju med Paulo där han skrev att det var bara disciplin som gällde för att hålla sig fit. Och det är ju viktigt att vara i bra form själv och inte bara kräva att hästen är det.
Han springer 45 minuter varje morgon, och de första 10 minuterna  är för djä...ga, och det är det för alla, även för proffs. Så det är bara att gilla läget. Har funderat på detta några da´r och nu bestämt mig för att satsa på detta.
Så jag tog med mig mina två voffsingar kl. 7.00 (som blev överlyckliga över detta nya), och sprang 8 km. Var jättesur då jag gick upp, vilket jag alltid är, men ännu värre nu när jag skulle pina mig ut istället för att sitta o vakna till vid frukostbordet.
 
Sprang tjejmilen för ett par veckor sen i gassande sol, var superjobbigt och jag förbättrade inte mitt pb, tyvärr.
 
Och det var faktiskt helt ok, så nu blir Quattra glad, då jag är i bättre form (hoppas att jag fortsätter...) och kan rida henne bättre:)

Rosanna- Rivmärken på sadeln

Förut red jag alltid med vantar men sedan vi flyttade har jag nästan aldrig gjort det. Har velat ha vantar då jag inte gillar att bli skitig om händerna men har nu vant av mig lite haha. Men ett problem jag märkt som jag inte hade förut är att jag ibland råkar riva sadeln när jag rider! Och av det blir det ganska tydliga märken, det är då på framvalvet. Även om jag inte har jättelånga naglar kanske jag behöver börja klippa ner dom oftare nu när jag rider utan vantar haha. Undrar om andra har samma problem.
Viveca - dressyr i portugal igen

Besökte ett ridcenter till i Portugal, även detta med inriktning dressyr.
 
 
Det var fint och bra på många sätt, men tyvärr höll inte nuvarande hästar måttet. Vi har ju satsat på dressyr och träning med Häst & Sport Resor och är mkt noga med att hästarna är välridna och välutbildade så att våra kunder blir (helst) mer än nöjda.
 
 
 
 
 

Rosanna- omg 2

Är nu påväg hem från andra omgången av div 2 ponny där jag är lagledare! Båda lagen slutade på fyra fel, varsin rivning, varav ena laget var tre ryttare, så tyvärr blev det ingen omhoppning! Men alla ryttare och föräldrar är så trevliga och jag tycker vi har en väldigt bra stämning så det var jätteroligt! Hoppas verkligen vi kommer till final, det är inte klart än men det finns chans :D
Viveca - I love dressage

Wow vad jag har haft det bra, har varit ett par dagar i Portugal! :)
Har ridit såå fina hästar. Var och provade nya ridcenters och det första vi besökte var verkligen toppen. Det var ett stuteri som satsar på att föda upp Lusitanos som ska kunna konkurrera med tyska och holländska hästar.
Vi fick se både ston, föl och unghästar både visade för hand och under ryttare.
Såg 3 fyraåringar som var helt fantastiskt fina. Beridaren / tränaren visade upp dem för oss och döm om min förvåning när han frågade om jag ville provrida. Vem säger nej till ett sån´t erbjudande.
 
Detta var en av dem = ett sto som vunnit de flesta unghästklasser som hon startat i.
 
Detta var en hingst, man kunde aldrig tro att han bara var 4:a år, såå ridbar.
 
Här e han i dagsljus.
 
Ett sto med resning.
 
Det var precis som att rida ett tyskt el holländskt halvblod av hög kvalitet, luftiga fina gångarter.
 
Red även en 8-årig kille som kunde allt och som gjorde sitt bästa för att försöka förstå vad jag ville. Är ju inte så van vid att rida passage.
 
Åh vad kul att rida en riktig läromästare:)
 
Vill åka tillbaka snart. Hela ridcentret var av högsta kvalitet och kärleken för hästen (o då speciellt lusitanon) genomsyrade allt. Sparades inte på nå´t för att hästarna skulle ha det bra.
Måste nog fixa en VIP resa hit så jag får en anledning till att åka tillbaka. Detta blir en utsökt pärla att presentera i 2014 års katalog.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rosanna- Godtrogen

Cillen är världens myskille, han älskar att hälsa och klia på alla. Han tror gott om alla andra hästar och kan gå fram och börja klia vem som helst, om den andra hästen inte hälsar lika glatt förstår han inte riktigt. Han och Ture står ofta och kliar och varandra i hagen :) Har knappt sett Cillen sur någon gång! Så snäll hela tiden.

Samtidigt kan han vara busig också, busa i hagen och göra små hyss i stallgången. Inbilla sig saker att bli rädd för osv.. ;)

Det här är härligt när hästarna får dela hage med någon de gillar :)
Viveca - i stallet

Hann med en timme på jobbet innan stallet kallade. Ture o Cillen skulle skos. passade på att rida Ture o ha Quattra på släp. Gick bra. Men lite scary ibland då Ture kan bli rädd o dra iväg o då sitter man rejält lös i sadeln. ...


Rosanna- Film

Hoppade Cillen i ridhuset igår :) Mamma hjälpte mig att ställa upp en fyr-kombination som vi hoppade åt båda hållen. Cillen hoppade jättebra, väldigt runt och fint. Jag behövde inte göra så mycket utan mest sitta upp och var stilla, men det var viktigt att komma bra in, varken för stort eller litet då det påverkar hela kombinationen. Det är bra att öva på att hoppa ur sväng som det blev i högervarvet för det kan vara något jag tycker är svårt, att bibehålla galoppen och komma rätt. Det gick rätt bra, men kom för nära någon gång. Cillen var riktigt riktigt fin faktiskt, det kändes då och det syns nu på filmen, det är vid såna här tillfällen man märker hur bra han är! Vilket språng han har i sig, med lättheten han gör det samt noggrannheten. När han river blir han direkt mer försiktig, så rolig.
 
Är så himla less på den dåliga you tube kvaliten bara!! Det är så himla bra bild när jag laddar upp filmerna på datorn, men så fort de laddas till yt blir de 100 gånger sämre. Vet någon varför? Har googlat men hittar ingen anledning. Vill ju att ni ska få lika bra kvalite som jag kan se :D
 

Rosanna- Här bor vi

Kom på att ni faktiskt inte vet hur det ser ut där vi bor längre! :) Vi flyttade ju ifrån Norrgåden några dagar efter att vi flyttade hästarna, och här i Rydbo bor vi bara ett par km från dem. Vi flyttade alltså till en villa här, och Rydbo ligger precis utanför Arninge som ligger någon halvtime utanför Stockholm. Det är en liten by som omringas av skog, som är väldigt bra med tanke på att vi nu för tiden måste gå ut med hundarna! 
 
Här på tomten finns en liten stuga på 26 kvadrat där jag bor, så jag har ett eget litet hus :D Här bor även min lilla katt, men som måste vara instängd i två veckor för att hon inte ska springa bort när hon väl släpps ut. Stackaren som är van vid att alltid gå ut och in som hon själv vill, men nu är det bara fem dagar kvar. Än så länge saknar jag faktiskt inte Norrgården alls, älskar att bo här! Man bor närmre kommunkationerna och har många grannar, samtidigt som bostadsområdet är ganska litet och när man kommer till hästarna känns det väldigt lantligt, ni ska få bilder från stallet Rydboholm där vi står också.
 
Vårt hus
 
Mitt lilla hus, som dock inte är färdiginrett på långa vägar.
 
Gamla Norrgården
 
 
 

Rosanna- ??

Det här hände Cillen nyss när vi var ute! Har ni sett någon så här stor sten fastna?! Den kilade sig verkligen fast men det gick att få ut den med en hammare tillbaka i stallet! :)
Viveca - Pengar eller saker

 
När vi började att tävla för ca 15 år sen, var startanmälan billig och man fick fina priser. På B-ponny blev Mickis meetingbäst och fick 1500:-, på D-ponny vann hon en fin sadel till ett värde av 20 000:-. Ngt år hade vi prispengar på 5 siffriga belopp. Det kan verka mkt men i jämförelse med vad det kostar att tävla och ha häst så är det en piss i Missisippi.
Nu har ju alla prispengar försvunnit på ponny och ersatts med att få startavgiften tillbaka, dvs inget pris alls. Lite trist tycker jag. men ibland så finns det ambitiösa klubbar som fixar roliga priser och då blir man glad.
 
På Rådmansö var man duktiga och fixade sponsorpåsar till alla deltagare = kul:)
 
Ser ut som en kock mössa men är faktiskt ett cykelsadel skydd:)
 
 
 

Rosanna - just nu

Chillar just nu i stallet! Är ledig från skolan och passade på att vara hos hästarna på dagen då det är lite folk, har varit ensam nästan hela tiden även fast att står kring 20 hästar i den här delen! :) red cillen i ridhuset och övade på småhinder, kändes jättebra. 
 
Försökte sedan passa in lite genom att tvätta honom, det känns som om alla här gör det varenda dag haha.. I och för sig var den där tvätten väldigt välbehövlig! Nästa tvätt blir väl nästa år haha. Försöker även smörja mina saker lite oftare men det går sådär.. Jag är så himla lat.
 
Men nu ska jag ut på Ture ( yes han har börjat sättas igång nu, hoppas han håller sig frisk nu :) ) och ha Quattra i släptåg. Ture skulle också behöva den där tvätten men tror jag tar den en annan dag.
 
Här kommer lite bilder jag tog precis nu :)
 
 

Rosanna- Dagens Ridpasa

Jag hade ett sånt härligt ridpass på Cillen! :D från start var han framme för skänkeln och framåt. När det är klart kan man börja tänka på annat och bromsa istället. Jag ville få honom kort i kroppen och bära sig själv med en lätt hand. Så gjorde massor av övergångar och ökade galoppen rejält på långsidorna för att sedan korta upp honom och gå i den kortaste galoppen vi kunde, då hade han framåtbjudningen kvar men samlade kraften under sig. Sedan hade jag honom som han ville och därefter ramlade även huvudet ner och han gick i avslappnad form.
Rosanna- Div 2 Omg. 1

I lördags så var jag ju lagledare för ponny div.2:s två lag från roslagens rid och körklubb! :D Det var faktiskt riktigt kul, roligare än vad jag trodde! Jag åkte buss dit på morgonen i lagom tid att se på förklassen. Först gick jag runt och försökte hitta alla som skulle vara med, jag hade bara träffat tre av de åtta stycken innan det så jag visste inte hur vissa såg ut eller hette! Men lärde mig namnen ganska snabbt faktiskt och det visade att alla ryttare och föräldrar var väldigt trevliga :)
 
Sedan hjälpte jag några av de på framhoppningen och pratade med alla innan och efter de hade varit inne på banan. I lagklassen gick det också bra för lagen, det var lite otur för i det ena laget fick två stycken onödiga 4 fel som lika gärna kunde varit felfria och vidare till omhoppning! Det andra laget fick lite fler fel men det kändes bra överlag. Blev jätteglad då flera av föräldrarna sa att jag hade gjort ett bra jobb som lagledare i slutet av dagen! :) Nu ser vi fram emot nästa omgång som är om två veckor på färingsö!
 
Roo gård var en trevlig tävlingsplats!
 

Viveca - nu har vi flyttat

Ja nu bor vi i Rydbo. Har sovit här i 3 dgr. Hästarna var lite på tårna första dan, men nu verkar de trivas. Vi e ute på promenader varje dag o njuter av de vackra vyerna. Än så länge känns det toppen att vara inackorderad istället för stallägare:-)

Quatra är super brunstig, fanns det en hingst i närheten så skulle nog inget hindra henne.

Rosanna- Lagledare

Imorgon ska div. 2 för ponny börja och jag är lagledare för roslagens två lag! :) Det ska faktiskt blir väldigt roligt, dock har jag aldrig gjort något sådant förut haha! men samtidigt har jag ju deltagit ungefär 20 gånger i allsvenskan känns det som så jag vet vad jag vill ha ut av en lagledare. Först och främst måste den behandla alla lika och vara schysst mot deltagarna. En bra lagledare skapar ju även en sammanhållning i gruppen genom att tex gå banan tillsammans och ha något litet möte med alla innan lagklassen kanske. Ha en dialog med alla ryttare hur de känner och hjälpa dem vid framhoppning om det behövs. Sen eftersom vi ska hoppa div. 2 är detta mest som en rolig grej och jag vill försöka få alla att vilja hoppa i lag igen, att alla känner laganda hur det än går. Det blir antagligen inget tjaffs om laguppställning osv och då är det nog lättare att vara ledare. Har lite press på mig känner jag men det ska bli roligt ändå haha, får se hur jag sköter mig...
 
Vi alla glada efter elitseriens sista omgång där vi gick vidare till lag-sm 2011 :D
 
Om ni kommer på något viktigt ni tycker en lagledare ska ha/göra, skriv jättegärna det, tar gärna emot tips.
 

Rosanna- Shopping

Igår så var vi i Arninge i en hästaffär, superbra att det finns en som kommer finnas så nära :) Både jag och mamma köpte ett linne! Jag kommer använda den vid tävling också och fästa upp kragen med en säkerhetsnål.


Viveca - Fler killar i sadeln

I vilken ridskola man än går in i och i de flesta privatstall oxå så lyser killar och män med sin frånvaro. Vore mkt roligare om fler killar förstod fascinationen för hästar och ridning.
Det innehåller ju allt som killar gillar: fart, spänning, massor av muskler och tävling om man vill.
Har funderat en del på det och det kan vara så att det krävs en stor portion mod när man är liten, tjejer är ofta tuffare när de är små (även om killarna hörs mest). Mickis tex skulle alltid åka ner för de största rutschbanorna och Rosanna bangade inte för nå´t. Robert gillade inte att ramla av utan tröttnade snabbt på alla B-ponnier som jag serverade honom...
Här har vi en tuff kille:) jag köpte faktiskt hans spjut när jag red med honom i Kenya.

På högsta nivå dyker det upp en del killar, men de allra fllesta av dem har faktiskt pappor som är elitryttare eller hästhandlare.
För att få fler killar på våra ridresor (vore ju kul för alla singlar att hitta en partner på ridresa istället för match.com, haha), får alla killryttare 10% rabatt om de bokar en resa i september.

Rosanna- Första promenaden

Igår gick vi första gången utanför stallarna med hästarna i det nya stallet i Rydbo! Vi gick en promenadrunda på 30 minuter med alla tre :) Men lite skakigt var det för när vi precis går ut på första vägen ser vi att det står två vildsvin ungefär 20 meter bort, och när vi går vidare en flock med 15 till ute på ängen! De brukar tydligen röra sig där så man får vara lite försiktig. Under promenaden träffade vi även 4 stycken rådjur, mycket djur ;) 
 
Vi började med att mamma ledde Quatra och Ture och jag Cillen då han kan vara lite oförutsägbar. Men sedan skrittade Cillen och Quatra i ett väldigt friskt tempo medan Ture drogs efter, så i slutet tog jag även Quatra som var mycket smartare då de gick i samma takt! Cillen var väldigt snäll och gjorde inget knasigt heller :)
 
Lite bilder vi tog!
 
 
 
 

Rosanna- Hästarna och ponnysarna

Nocke kom ju tillbaka för några dagar sedan pga problem med förra ägaren, vi köpte tillbaka honom. Var ju inte den bästa tidpunkten då vi skulle flytta hästarna ett par dagar senare och hade endast tre boxplatser, men vi hade inte mycket till val! Så till nya stallet åkte ju Quatra, Ture och Cillen som planerat. Och idag åkte även Pemsan och Nocke till Micke Schultz som är hopptränare, Nocke såld och Pemsan kommer stå där för försäljning :) Vi kunde tyvärr inte åka med till stallet idag men vi ska snart åka dit och se hur det ser ut där, men vet att de får det bra! Så Nocke är åter igen ej vår men Pemsan är det fortfarande bara att hon inte står hemma :)
 

Rosanna- Idag...

Är dagen vi flyttar hästarna!! Känns så konstigt. Har hela livet haft hästarna på egen gård men nu ska de inackorderas!


RSS 2.0