Osteopat

För några dagar sedan var Joakim Mossenberg som är osteopat (både för människor och häst) för att kolla på Ture och Tusse! Intressant att titta på även när han behandlar andra hästar då man lär sig mycket när han förklarar och visar. Dock är det svårt med dessa termer på skellett- och muskeldelar, men man kanske snappar upp något varje gång. Ture var i alla fall lite stel i ryggen, både mitt under sadeln som har med tarmsystemet att göra samt längre bak vid bäckenet. Han har länge haft problem med ryggen pga en skada många år sedan då han har en rotation på bäckenet, något man försöker underhålla så att håller sig i okej skick. Jag vill helst att spänningar ska härleda från ridningen så man kan försöka åtgärda det på det sättet. Ture tycker jag går bra vid ridning nu och är avslappnad, dock är det ju liksidigheten som behöver förbättras. Mossenberg tyckte vi skulle fortsätta som vi gör men kanske kompettera med annat också. Vi kommer att backa honom för hand innan och efter varje ridpass för att aktivera ryggmuskulaturen, ställa honom i solariet ofta för att mjuka upp musklerna samt jobba honom en/två dagar i veckan från marken utan ryttare med longering eller tömkörning.
 
Tusse var något öm när han tryckte på ländryggen, men även när han kände längre fram var han lite spänd i början av halsen. Då började han med att behandla d.v.s. massera, stretcha och knäcka lite i halsen, när han var färdig där var spändheten i ländryggen borta. Det förklarade han med att det blir kedjereaktion när det är spänningar i musklerna kring ryggraden som går igenom hela hästen, då var ländryggen en sekundär spänning från halsen. Om det var någon stans Tusse skulle vara spänd så var det väl där, även om skillnaden är som natt och dag i ridningen och hans avslappning nu så kan han ibland bli lite kort i halsen och spänna sig. Viktigt att jag alltid får fram nosen på honom, speciellt när han har huvudet högre än vid den låga önskvärda formen. Ska göra några stretchövningar med honom, både från marken men också överböjning vid ridning i skritt för att få bort spänning. För övrigt tyckte Mossenberg att Tusse var en väldigt fin häst kroppsligt, propertionertlig och som man ser har goda fysiska förutsättningar för att vara en bra sporthäst.
De två favoriterna!
 

Kommentarer
Postat av: Camilla

Va intressant vi hade ut Jocke i måndags och det ska bli superspännande att få sitta upp och trimma igen efter microvilan som de ska ha.

2016-01-13 @ 15:16:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0